úterý 19. ledna 2010

Microsoft: Opusťte Internet Explorer 6 a Windows XP

Jak upozornil server ars technica, společnost Microsoft oficiálně vyzvala své zákazníky, aby okamžitě opustili prohlížeč Internet Explorer 6 a platformu Windows XP. Důvodem je bezpečnostní chyba v Internet Exploreru 6, která zřejmě napomohla útoku na servery společnosti Google.

Ve vyjádření na stránkách Technet Blogs je instrukce popsána poměrně lakonicky: "We recommend users of IE6 on Windows XP upgrade to a new version of Internet Explorer and/or enable DEP. Users of other platforms are at reduced risk. We also recommend users of Windows XP upgrade to newer versions of Windows." S tím, že chyba využitá hackery je přítomná ve všech verzích prohlížeče Internet Explorer ("All versions may crash after opening the attack code. However, there are a number of ways to limit the attack to an IE crash and prevent attacker code execution.") a uživatelé mají buď v ostatních vypnout JavaScript a nebo povolit politku DEP. (Podrobnosti viz Technet Blogs.) Záplata bude vydána, zda i pro Internet Explorer 6 není jasné.

Těžko odhadnout, kdo bude vítězem a poraženým v tomhle boji. Pokud ale bude poraženým Internet Explorer 6, tak se mnoha tvůcům webu uleví.

Žádné komentáře: