pátek 15. ledna 2010

Nebojte se o svá data, uklidňuje Google

Včera jsem publikoval v Deníku Referendu komentář ke konfliktu mezi Googlem a Čínou. V něm jsem vyslovil názor, že skutečným důvodem pro ostrou reakci amerického gigantu je obava ze ztráty důvěry v bezpečnost dat, které máte v Googlu uložené. Jak mne upozornil jedne z komentujících na Facebooku, tak mou interpretaci nepřímo potvrdil i Dave Girouard z divize Google, který na Enterprise Blogu uklidňoval velké klienty takto:

"This was not an assault on cloud computing. It was an attack on the technology infrastructure of major corporations in sectors as diverse as finance, technology, media, and chemical. The route the attackers used was malicious software used to infect personal computers. Any computer connected to the Internet can fall victim to such attacks. While some intellectual property on our corporate network was compromised, we believe our customer cloud-based data remains secure."


Google musí zklidni nejen firemní klienty, ale i státní úředníky. Gmail jako základní poštovní server využívá totiž i řada zaměstnanců státu, včetně pracovníků amerického ministerstva obrany.

Další podrobnosti najdete v například v článku Government Gmail use following Google's China news. Podrobnější rozbor obrany cloudu pak v článku Google Defends Cloud Computing in the Wake of China Hack Attacks. Pokud jde o vztah americké administrativy a Google Apps dopručuji pro začátek text: The US Government Is Going Google

Žádné komentáře: