pondělí 15. února 2010

Jak hledat v Google Buzzu


Předpokládám, že jste nepřehlédli spuštění sociální sítě Googlu pod názvem Google Buzz. Buzz nebo Hlášky, které se objevily v Gmailu automaticky všem uživatelům jsou a ještě budou předmětem vášnivých debat kvůli problematice zabezpečení osobních dat. Mne však mnohem víc zajímalo jak v Google Buzz globálně vyhledávat, jak si vede Buzz v porovnání s Twitterem a jak v browseru zobrazovat mapu s buzzy, tak jako na mém iPhonu. Odpověď na první dvě otázky naznačuje veterán zkoumání Googlu Danny Sullivan ve svém postu na Buzzu.

Na otázku jak hledat v Google Buzz odpovídá neuvěřitelně krásným hackem, stačí k tomu zadat následující url

http://www.google.com/search?q=site:google.com&tbs=mbl:1


nebo v anglické verzi zvolit zobrazování Updates pro operátor site:google.com. Jednoduché a krásné. Google Buzz běží na Google doméně, tudíž stačí autorefenčně nechat Google prohledávat sebe sama.

Druhá otázka, totiž jak je Buzz využívaný, je trochu složitější. Sullivan ale tvrdí, že zkoušel porovnávat několik výsledku dotazů na doménu google.com a twitter.com a zdá se mu, že na stejná klíčová slovo vrací Google Buzz přibližně 1/4 výsledků Twitteru, což by bylo na službu, která právě startuje fantastické číslo.

Pokud jde o otázku jak zobrazit mapu s Buzzy z okolí jak jí známe z mobilních telefonů, tak řešení nabízí buzz Philippa Wyssena, který přináší návod jak v browseru spustit mobilní verzi.

Postup je triviální (odzkoušeno na Firefoxu):

1. Jděte na http://m.google.com/app/buzz (ujistěte se, že jste přihlášeni do Google / Gmail)
2. Klikněte na tlačítko "Continue on an unsupported device."
3. A je to! Můžete použít mobilní verzi služby Google Buzz

Vyzkoušejte to, určitě je to zajímavé řešení, dokud nebude k Buzz slušné API.

6 komentářů:

Ivan Kutil řekl(a)...

Přes tohle jsem vytvářel Mapu Buzzu České republiky :)

Josef Šlerka řekl(a)...

:-)))) Mas link?

Ivan Kutil řekl(a)...

Tady, http://codeasi.blogspot.com/2010/02/mapa-ceske-republiky-najdete-svuj-buzz.html

Josef Šlerka řekl(a)...

Sikula!

Ivan Kutil řekl(a)...

Sice nemají ofiko API, ale prý by mělo jít zavolat URL (do POST dát fake info o mobile device), a pak vrací JSON, bohužel jsem nerozchodil :(

Josef Šlerka řekl(a)...

Ja jsem bohuzel ted psal praci o Mechanicke Popelce, takze jsem nemel cas na zkoumani, ale projdu tu. K Vrabcakovi je to nadhernej doplnek.