úterý 25. listopadu 2008

Chytré hledání v Google Books

Služba Google Books zpřístupňuje uživatelům inernetu vyhledávání v desítkách tisíc knih, řadu z nich nabízí i ke stažení nebo alespoň k prohlédnutí jejich zásadních částí. Lepši vyhledávání v pestré nabídce umožňují vyhledávací zkratky nebo rozšířené vyhledávání (ostatně jsou to dvě cesty k témuž výsledku).



  • Vyhledávání podle ISBN je možné přes zkratku isbn: například ve formátu isbn:0060930314.


  • Knihy od jednoho nakladatele naleznete pomocí inpublisher: například inpublisher:O'Reilly.


  • Pokud chcete vyhledávání omezit na určité časové období, stačí použít date: a zadat patříčné rozmezí např. date:1888-1889.


  • Hledání jen podle jména autora umožňuje zkratka inauthor: například inauthor:Martin inauthor:Heidegger.


  • Zajímají-li vás knihy, které obsahují nějaké konkrétní slovo v titulu, stačí použít zkratku intitle: například intitle:Evropa.


  • K hledání podle oblastí vědění slouží zkrazka subject:. Pro vyhledání knih o sémiotice tedy stáčí napsat subject:"semiotics"


  • Hledání můžete omezit i na určitou jazykovou oblast, bohužel je tato volba dostupná pouze v nabídce rozšířeného hledání.



Nalezené knihy můžete také zobrazovat přímo ve svých internetových stránkách. Návody jak na to, je k mání zde. A pokud chcete, můžete do svých stránka přidat náhledy z knížky, postup najdete zde.



A na závěr jeden tip: výsledky hledání si můžete nechat také zobrazit jako RSS feed, a přidat ho do své čtečky. Díky tomu, můžete sledovat pravidelné přírůstky v Google Books aniž byste museli samotné stránky vůbec navštívit. Stačí jen napsat náseldující url



http://books.google.com/books/feeds/volumes?q=



a doplnit do něj, co budete hledít. Například pro sledování nově zařazených knih od Milana Kundery, stačí přidat http://books.google.com/books/feeds/volumes?q=inauthor:Milan inauthor:Kundera



A to je pro dnešek vše.



Žádné komentáře: