středa 26. listopadu 2008

Google Maps v novém

Google dnes spustil nový kabátek pro svou aplikaci on-line map známou jako Google Maps. Celkově se zaměřil na lepší interface, který dnes umožňuje lepší detekci a práci se Street View. Stačí uchopit panáčka nad posuvníkem a hned se rozsvítí oblasti, která má Google již nasnímkované. Proměnila se i velkosti nabízeného pohledu v Street View a hlavně přibyla možnost pohled do ulic přímo vkládat do stránek. Ostatně pod můžete se přesvědčit sami:



View Larger Map

Vložený pohled zůstává dál interaktivní a uživatel si tak může prohlížet pamětihodnosti přímo z vašich stránek. I když vás Google v linku omezuje na rozlišení 425x240 pro zobrazený Street View, můžete si velikost iframe nastavit po svém. K pohybu po městě můžete využít jak myš, tak šípky na klávesnici.

úterý 25. listopadu 2008

Chytré hledání v Google Books

Služba Google Books zpřístupňuje uživatelům inernetu vyhledávání v desítkách tisíc knih, řadu z nich nabízí i ke stažení nebo alespoň k prohlédnutí jejich zásadních částí. Lepši vyhledávání v pestré nabídce umožňují vyhledávací zkratky nebo rozšířené vyhledávání (ostatně jsou to dvě cesty k témuž výsledku).



  • Vyhledávání podle ISBN je možné přes zkratku isbn: například ve formátu isbn:0060930314.


  • Knihy od jednoho nakladatele naleznete pomocí inpublisher: například inpublisher:O'Reilly.


  • Pokud chcete vyhledávání omezit na určité časové období, stačí použít date: a zadat patříčné rozmezí např. date:1888-1889.


  • Hledání jen podle jména autora umožňuje zkratka inauthor: například inauthor:Martin inauthor:Heidegger.


  • Zajímají-li vás knihy, které obsahují nějaké konkrétní slovo v titulu, stačí použít zkratku intitle: například intitle:Evropa.


  • K hledání podle oblastí vědění slouží zkrazka subject:. Pro vyhledání knih o sémiotice tedy stáčí napsat subject:"semiotics"


  • Hledání můžete omezit i na určitou jazykovou oblast, bohužel je tato volba dostupná pouze v nabídce rozšířeného hledání.



Nalezené knihy můžete také zobrazovat přímo ve svých internetových stránkách. Návody jak na to, je k mání zde. A pokud chcete, můžete do svých stránka přidat náhledy z knížky, postup najdete zde.



A na závěr jeden tip: výsledky hledání si můžete nechat také zobrazit jako RSS feed, a přidat ho do své čtečky. Díky tomu, můžete sledovat pravidelné přírůstky v Google Books aniž byste museli samotné stránky vůbec navštívit. Stačí jen napsat náseldující url



http://books.google.com/books/feeds/volumes?q=



a doplnit do něj, co budete hledít. Například pro sledování nově zařazených knih od Milana Kundery, stačí přidat http://books.google.com/books/feeds/volumes?q=inauthor:Milan inauthor:Kundera



A to je pro dnešek vše.



čtvrtek 20. listopadu 2008

Lively is dead

Google včera oznámil, že končí s provozem 3D chatu Lively. Projekt vznikl v rámci Google Labsu a zdá se, že prostě neuspěl.

úterý 18. listopadu 2008

Life is life na Google Images

Google dnes oficiálně oznámil dostupnost fotoarchivu magazínu LIFE v Google Images. Zajímavé je i to, že k vyhledávání v tomto archivu lze použít speciální pokročilý filter source:life. Ten zatím zřejmě funguje jen pro fotky z tohoto archivu, dá se ale očekávat, že brzy přibudou další.

pondělí 17. listopadu 2008

Obama bude promlouvat k Američanům skrze Youtube

Nově zvolený prezident USA Barrack Obama se rozhodl pravidelně oslovit své spoluobčany prostřednictví videozáznamů a využije k tomu YouTube. Každý týden si tak můžete poslechnout jeho projev i vy. A v Google si opět mohou mnout ruce. Jejich technologie opět mění svět. (P.S. Nutno ovsem dodat, ze Obama zustal demokratem a pod videem najdete vymluvnou zminku Also available on AOL, Yahoo, and MSN :-))

čtvrtek 13. listopadu 2008

Google ořezávačka webů (nejen) pro Iphone

Zajímavou službu poskytuje Google na adrese http://www.google.com/gwt/n. Po vyplnění URL můžete začít brousit po webových stránkách upravených pro potřeby mobilních telefonů. Tedy zmenšených v objemu do více stran, ořezaných o nadbytečné části a podobně. Dokonce si můžete i vypnout obrázky. Pro majitele iPhonu bez podpory 3G sítě je to služba k nezaplacení.

středa 12. listopadu 2008

Google Reader + Google Translate = RSS bez hranic

Pokud využívate aplikace Google Reader, vyzkoušejte v ní novou funkci, kterou je integrace Google Transalate přímo do čtečky. V secki Feed settings přibyla totiž nová možnost Translate into my language. Jak správně tušíte, jedná se o možnost automatického překládání RSS feedu do jazyka, který máte nastavený jako domovský pro Google Reader. Zdá se, že Google začal vytvářet mashups nad svými aplikacemi...

úterý 11. listopadu 2008

Google Video Chat

Google spustil novou službu: videochat. Tedy možnost online si s někým povídat spolu s možností přenášet nejen jeho hlas, ale i obraz. Služba bohužel zatím neni dostupná pro OS Linux a tak jsem neměl možnosti ji otestovat. Doufam, že na tom budete lépe. Další informace naleznete třeba zde.

pondělí 10. listopadu 2008

Pokročilé vyhledávání na Google Video

Na serveru Google Video lze již vyhledávat podle pokročilejších pravidel, včetně filtrování podle typu videosouboru. Upozornil na to blog Google Operating System. Google Video vyhledává i na serverech, které nepatří společnsoti Google. Bohužel, řada videoobsahů jsou blokovány pro pouštění mimo území USA.

neděle 9. listopadu 2008

Google Scholar s více texty než Google Search

Na serveru Google Scholar, který je určen pro vyhledávání akademických textů, přibyla významná novinka. Obsahuje totiž dalek více plných textů ve formátu PDF, než kolik jich nabídnou výsledky prostého hledání v Google vyhledávačí. Upozornil na to blog Google Operating System. Plné texty jsou navíc označeny zelenou šipečkou. Google tak věnoval akademické obci velký dárek.

sobota 8. listopadu 2008

Google, Xerox, Obama - jak se to rýmuje?

Nově zvolený americký prezident Barack Obama představil svůj ekonomický team. Má 17 členů a nacházejí se mezi nimi i CEO Google a Xerox. Další podrobnosti naleznete třeba na stránkách deníku Guardian.

UPDATE: Zdá se, že alespoň pro Erich Schmidta z Google, zůstane jen u poradní role. Hlasí Reuters a řada serveru.

středa 5. listopadu 2008

Hledání začátku konverzace v Gmailu

Zajímavý nápad jak využít kombinování filtrů pro hledání v Gmailu přinesl Rakesh Agrawal’s Blog. Pomoci malé kombinace můžete vyfiltrovat z pošty všechny emaily, kterými začínala vaše komunikace s někým dalším. Například chcete-li najít emailovou komunikaci s Michaelou, ale nechcete aby v ní byly zahrnuty i emaily, které vám jen přeposlala nebo jen odpověděla, stačí napsat


from:michaela -subject:Re: -subject:Fwd:



Gmail vráti seřazenou komunikaci s Michaelou bez zbytečných příměsí.

úterý 4. listopadu 2008

Volby a lá Google

Google připravil pro své uživatele speciální Google Gadgety pro volby. Kdo chce, ten si může do své stránky vložit miniaplikaci ukazujicí historii minulých voleb, ale i průběh sčítání a konečné výsledky ze současných voleb. Výsledek ostatně můžete vidět pod tímto příspěvkem.



pondělí 3. listopadu 2008

Google Apps Hacks (skoro) celá zdarma

Jérôme Flipo upozornil na zajímavou věc. Na serveru Google Books je k dispozici v náhledech skoro celá kniha Google Apps Hacks. Doporučuji k podrobnému prostudovaní, obsahuje totiž řadu návodů pro Google Docs aplikce, které nejsou úplně samozřejmé. K některým z nich se v budoucnu na tomto serveru rád vrátím.

neděle 2. listopadu 2008

Harvard proti dohodě o knihách

Ještě ani neutichl jásot nad uzavřenou dohodou mezi autory knih a společností Google, který měl umožnit bezprecedentní rozšíření obsahu serveru Google Books a už je tu první mráček. Zdá se, že prestižní univerzita Harvard je proti. Jak to bude dál pokračovat, uvidíme.

sobota 1. listopadu 2008

Google Alerts jako RSS

Aby toho nebylo málo, včera Google oznámil, že přidal novou vychytávku do své služby Google Alerts. Ta své uživatele upozorňuje na nové výsledky v hledání ve vyhledávači případně v Google News či Google Groups a nové informace zasílá na email. Od včera přibyla ale nové možnosti, totiž nechat si nové výsledky předávat do RSS feedu přimo do Google Readeru. Osobně se mi to moc a moc zamlouvá.

Google jako OCR

Oficiální blog společnosti Google předevčírem oznamil, že jejich vyledávač obohatil výsledky hledání ve formátu PDF o významnou novinku. V případě, že byl soubor PDF vytvořen spojením obrázků, pak se jej Google pokouší konvertovat do textové podoby a indexovat ho. Jak moc úspěšně není jasné, avšak můžete si to vyzkoušet sami. Stačí jen k hledanému termínu přidat filtr ext:pdf. Chcete-li tedy najít PDF soubory obsahující slovo Heidegger, vypište do hledáčku Google frazy v úvozovkách: "Heidegger ext:pdf" (vložte samozřejmě bez úvozovek).